Påskkarneval i Banyuls sur Mer – med forntida anor…

Påskkarneval i Banyuls sur Mer, Frankrike
Påskfestival med glad musik i Banyuls sur Mer, Frankrike |© text & foto: Björn Karlin

Vårens ankomst till Banyuls sur Mer firas vanligen kring påsken med parader och festligheter.
Alla invånare i den lilla franska medelhavsstaden, unga som gamla, deltar i firandet tillsammans med åtskilliga besökare från hela världen.

Vårens ankomst till Banyuls firas med en färgstark festival
Vårens ankomst till Banyuls firas med en färgstark karneval och festlig musik

En gudabenådad bygd att upptäcka för hågade besökare.
Ortens historia som en liten fiskeby med get- och fårskötsel och uråldriga traditioner av vinhantering, sträcker sig långt tillbaka innan grekernas tid, vilka koloniserade de odlingsbara kustområdena vid den här delen av Medelhavet.

Flygarlegenden och författaren Antoine de Saint-Exupéry har också en plats i karnevalen.
Flygarlegenden och författaren Antoine de Saint-Exupéry, han med berättelsen om, Den lille prinsen – ”Le petit Prince”, tillhör också de personer med stort anseende i Banyulsbygden, som får tillbörlig hyllning i karnevalen

De tidigaste vinodlingarna introducerades för mer än tre tusen år sedan av fenicierna, som då kontrollerade handel och sjöfart i och kring stora delar av Medelhavets kuster.
Vinmakandet blev en mycket uppskattad näringsgren och har sedan dess utvecklats och kultiverats av både greker, kelter och romare.

Balneolis; det riktigt gamla namnet på Banyuls- och Colliourebygden, är den regionen vars vingårdar tillsammans med de i Provence, vilka har Frankrikes äldsta historia.

Redan tempelriddarna visste att vinodlingen i området var av yppersta kvalitet och påbörjade kring 1200-talets begynnelse anläggningen av terrasserade odlingar, vilka man fortfarande idag utvecklar och förbättrar och som täcker stora ytor av Pyrenébergens solmättade havssluttningar.

Populära politiska pappfigurer i Banyuls karneval
Populära politiska pappfigurer på plats i karnevalståget

Tempelriddarnas företagsamhet i trakten resulterade i en omfattande verksamhet med ”vincavar”, där traditionerna fortfarande hålls vid liv med gamla märkesnamn och ett av de mest kända heter ”Les vignerons du Cellier des Templiers” – Tempelriddarnas vingårdskällare.

Dracula och demonerna spelar upp till dans
Dracula och demonerna samsas väl i ett hiskeligt skådespel
Färgrikt och fantasifull karneval i Banyuls
Färgrikt, fantasifullt och festligt för folk o fä, gammal och ung, när alla festivalens ballonger går till väders

Handeln med viner från Banyuls tog också rejäl fart under tempelriddarnas epok och gjorde byn och varorna välbekanta över hela dåtidens värld, där tempelriddarorden bedrev en vidsträckt och uppskattad sjöfarts- och handelsverksamhet, även det goda ryktet har varit uthålligt.

De fina omdömena kring Banyuls viner står sig än idag och man har ett renommé om att producera bland världens bästa kvalitéer inom dessert- och starkvinsområdet.

Spelemän i karnevalstämning
Musikanter i festivalstämning spelar en fanfar, …men fäll en tår för Harlequin
Mefistofeles bjuder upp till karnevalsyr dans
Mefistofeles bjuder upp till karnevalsyr dans, …till alla helgonens beundran
Festivalfinal med fanfar och konfetti i änglahår
Festivalfinal med fyrverkeri och konfetti i änglahår och drivor att ta rätt på, slutet gott, alla lyckliga och nöjda