Vårens ankomst till Banyuls sur Mer firas vanligen kring påsken med parader och festligheter.
Alla invånare i den lilla franska medelhavsstaden, unga som gamla, deltar i firandet tillsammans med åtskilliga besökare från hela världen.
En gudabenådad bygd att upptäcka för hågade besökare.
Ortens historia som en liten fiskeby med get- och fårskötsel och uråldriga traditioner av vinhantering, sträcker sig långt tillbaka innan grekernas tid, vilka koloniserade de odlingsbara kustområdena vid den här delen av Medelhavet.
De tidigaste vinodlingarna introducerades för mer än tre tusen år sedan av fenicierna, som då kontrollerade handel och sjöfart i och kring stora delar av Medelhavets kuster.
Vinmakandet blev en mycket uppskattad näringsgren och har sedan dess utvecklats och kultiverats av både greker, kelter och romare.
Balneolis; det riktigt gamla namnet på Banyuls- och Colliourebygden, är den regionen vars vingårdar tillsammans med de i Provence, vilka har Frankrikes äldsta historia.
Redan tempelriddarna visste att vinodlingen i området var av yppersta kvalitet och påbörjade kring 1200-talets begynnelse anläggningen av terrasserade odlingar, vilka man fortfarande idag utvecklar och förbättrar och som täcker stora ytor av Pyrenébergens solmättade havssluttningar.
Tempelriddarnas företagsamhet i trakten resulterade i en omfattande verksamhet med ”vincavar”, där traditionerna fortfarande hålls vid liv med gamla märkesnamn och ett av de mest kända heter ”Les vignerons du Cellier des Templiers” – Tempelriddarnas vingårdskällare.
Handeln med viner från Banyuls tog också rejäl fart under tempelriddarnas epok och gjorde byn och varorna välbekanta över hela dåtidens värld, där tempelriddarorden bedrev en vidsträckt och uppskattad sjöfarts- och handelsverksamhet, även det goda ryktet har varit uthålligt.
De fina omdömena kring Banyuls viner står sig än idag och man har ett renommé om att producera bland världens bästa kvalitéer inom dessert- och starkvinsområdet.